ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ

Έλληνες στην Ενωμένη Ευρώπη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Η ώρα της κοινής λογικής

Σήμα Δημοκρατών
Ανδρέας Λοβέρδος

Διανύσαμε το πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα και οι περισσότεροι πολίτες πιστεύουν πως η πορεία της χώρας χρειάζεται πολλές και συχνά ριζικές διορθώσεις. Ανεξάρτητα από ιδεολογίες και κόμματα, πολλοί θεωρούν πως στην πολιτική χάνεται η κοινή λογική.

Χωρίς την παραμικρή διάθεση καταστροφολογίας και δίχως να παραγνωρίζουμε τα όσα θετικά έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, η ασφάλεια των Ελληνίδων και των Ελλήνων στην καθημερινή τους ζωή έχει χαθεί. Πρόσφατη οικονομική κρίση, εργασιακή ανασφάλεια, κόστος ζωής που έχει υπερβεί κάθε όριο αντοχής, ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα και παράτυπη μετανάστευση, πανδημία, κλιματική αλλαγή με καταστροφικά φυσικά φαινόμενα που εξελίσσονται σε ρουτίνα, ρύπανση της ατμόσφαιρας που επιδρά στην υγεία των ανθρώπων, ψυχικές διαταραχές που εξαπλώνονται. Το δημόσιο σύστημα υγείας αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις αυξημένες πιέσεις. Η τεχνητή νοημοσύνη παρά τα θετικά που προσφέρει, προκαλεί υπαρξιακή ανασφάλεια. Οι νέοι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα παγιδεύονται από την κρατική γραφειοκρατία, που τους στερεί τα πλεονεκτήματα της ευελιξίας, της κοινωνικής κινητικότητας, της ευρηματικότητας, άρα και της επαγγελματικής τους προοπτικής. Και τέλος, ο πόλεμος επέστρεψε στη γειτονιά μας. Το «πάμε και όπου βγει», προφανώς δεν οδηγεί πουθενά. Πρέπει να αντιδράσουμε.

Η ισχυρότερη δέσμευση του μεταπολεμικού δυτικού κόσμου έπαψε να ισχύει. Το παρόν δεν είναι πια καλύτερο από το παρελθόν. Ο δημογραφικός μαρασμός απειλεί το έθνος μας. Ο νεοπλουτισμός μολύνει κοινωνικές και πολιτικές αρχές και αξίες και ναρκοθετεί τον δημοκρατικό ορθολογισμό.

Μισό αιώνα μετά την Μεταπολίτευση, ένα τέταρτο ζωής του ελληνικού κράτους, το πρόβλημα της χώρας δεν είναι μόνο οικονομικό. Είναι βαθιά ηθικό, θεσμικό και εν τέλει πολιτικό. Στα θλιβερά γεγονότα στο Μάτι, το κράτος στάθηκε ανίκανο να συνδράμει και να προστατεύσει τους ανθρώπους που καίγονταν, ενώ η τότε πολιτική ηγεσία επέδειξε βάρβαρη και ανοίκεια συμπεριφορά, ξεγελώντας τους πολίτες. Στα Τέμπη, δεκάδες ανθρώπινες ζωές χάθηκαν γιατί η γραφειοκρατία δεν επέτρεψε, επί πολλά χρόνια, να ολοκληρωθεί μία σύμβαση και διότι η έλλειψη αξιολόγησης είχε ως «προϊόν», τον μοιραίο σταθμάρχη. Στη Θεσσαλία, η Κυβέρνηση καθυστερεί να επουλώσει τις πληγές.

Πέρα από την απώλεια αξιοπιστίας των θεσμών του κράτους και της Δημοκρατίας, της αυτοδιοίκησης και της ενημέρωσης του πολίτη, προέκυψε και το μοναδικό φαινόμενο στη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας, να έχουμε Κυβέρνηση χωρίς Αντιπολίτευση.

Η Δημοκρατία είναι η σημαία της πατρίδας μας. Η υπεράσπιση των αρχών της είναι καθήκον μας. Χρειαζόμαστε ένα νέο ξεκίνημα. Η συνολική εφαρμογή του Συντάγματος, όλου του Συντάγματος, είναι ευθύνη όλων μας. Συνηθίσαμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα, όχι όμως και τις υποχρεώσεις μας. Συχνά λησμονούμε πως στις συνταγματικές αρχές, κυρίαρχη θέση έχουν η προστασία του Έθνους, της Πατρίδας, της Δημοκρατίας, αλλά και η συμβολή των πλουσιοτέρων στα οικονομικά βάρη της χώρας. Ο πατριωτισμός πρέπει να παραμείνει μόνο σε ασφαλή πολιτικά χέρια. Πατριωτισμός σημαίνει αγάπη για την πατρίδα και όχι μίσος για την πατρίδα των άλλων. Χρειαζόμαστε ένα νέο πολιτικό παράδειγμα.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Το μέλλον των δημοκρατικών πολιτών

Η χώρα δεν έχει Αντιπολίτευση. Στον ορίζοντα δεν υπάρχει καμία άλλη προοπτική διακυβέρνησης. Οι πολίτες δεν ελπίζουν σε ένα διαφορετικό αύριο. Δύο στους τρεις πολίτες πιστεύουν ότι η πολιτική δεν μπορεί να προσφέρει λύσεις. Η αποχή στις εκλογές διευρύνεται.

Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης έχουν παραδώσει την πολιτική ηγεμονία. Περιορίζονται σε έναν παθητικό ρόλο, όπου κυριαρχεί η πολιτική μεγαλοστομία και ο αρνητισμός «με το στανιό». Η Κυβέρνηση αισθάνεται πως δεν ελέγχεται, με αποτέλεσμα να εκμεταλλεύεται την απόλυτη κυριαρχία της, όχι προς όφελος του λαού, αλλά για να ενισχύσει την εξουσία της. Παράλληλα, οι κομματικοί μηχανισμοί αντικατέστησαν την πολιτική με το παρασκήνιο.

Είναι αδιανόητο το γεγονός, πως ογδόντα χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, για πολλούς ευρωπαίους ο φασισμός επανεμφανίζεται με τις σύγχρονες παραλλαγές του: τη μισαλλοδοξία, το ρατσισμό, τον αυταρχισμό, τον τραμπουκισμό, τη βαρβαρότητα. Σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά δυστυχώς και στην Ελλάδα.

Για τους δημοκρατικούς πολίτες, η διεκδίκηση της εξουσίας δεν είναι χόμπι, αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση. Ανοίγουμε από τώρα τη μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της Δημοκρατικής Παράταξης. Με όλα τα δημοκρατικά κόμματα, με όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, για να υπερασπιστούμε το μέλλον που μας ενώνει. Χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ήρθε επιτέλους η ώρα της κοινής λογικής. Ας κατανοήσουμε όλοι, πως δεν πρέπει να αφήσουμε στους κάθε λογής φασίστες τα επιχειρήματα για την υπεράσπιση της πατρίδας, την προστασία της ασφάλειας των πολιτών, την προστασία των συνόρων της Ελλάδας που αποτελούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Η ανάγκη ανανέωσης της Ευρώπης

Η Ευρώπη είναι το άθροισμα των πολιτισμών της. Κι εμείς είμαστε Έλληνες στην Ενωμένη Ευρώπη. Στην Ευρώπη που οραματιζόμαστε, κάθε λαός έχει την ιδιοπροσωπία του, την ιδιαίτερη ταυτότητά του, προσθέτει το δικό του λιθαράκι. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες είμαστε υπερήφανοι για την πατρίδα μας σε μια Ενωμένη Ευρώπη.

Η ένωση της Ευρώπης ήταν μια πρωτοποριακή ιδέα, που σήμερα αποτελεί μια ιστορική επιτυχία και προφανώς δεν είναι απλώς μια κοινή αγορά. Χρειαζόμαστε ενιαία εσωτερικά σύνορα και ισχυρά εξωτερικά που προστατεύουν τους πολίτες, και τις αξίες που τους ενώνουν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κερδίσει το στοίχημα της νομιμοποίησής της, στα μάτια των πολιτών της, μόνο εάν οι μελλοντικές γενιές αισθανθούν το ευρωπαϊκό περιβάλλον ως υγιές και ασφαλές.

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής πρέπει να αποτελεί πρώτο στόχο της Ένωσης. Από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όλα τα θεσμικά όργανα οφείλουν να έχουν την προστασία του περιβάλλοντος ως βασική προτεραιότητα. 

Θέλουμε να ανοίξουμε ξανά τη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της Ευρώπης, με ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς, ισχυρή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, για μια Ευρώπη που προστατεύει τους λαούς της, με κοινωνική συνοχή, ασφάλεια και ευημερία.

Η ανάδειξη του ρόλου της Ε.Ε. στη διεθνή σκηνή είναι ζωτικής σημασίας σε μια εποχή γεωπολιτικών αναταραχών και ανταγωνισμού. Μέσω συνεκτικής δράσης, η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να προστατεύσει τις αξίες της και τους πολίτες της.

Ήλθε η ώρα οι πολίτες της Ενωμένης Ευρώπης να διαμορφώσουν το σχέδιο για τη μεγάλη ανανέωσή της, για τον παραμερισμό της ευρω-γραφειοκρατίας, για την εκ νέου ανακάλυψη της Ευρώπης του μέλλοντός μας.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Όραμα για την Ελλάδα

Ο ελληνικός τρόπος ζωής προσδιορίζει την ταυτότητά μας. Η ελληνική γλώσσα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο της ιστορικής μας συνέχειας. Το ελληνικό φυσικό κάλλος είναι το μεγάλο συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Η ιερή κληρονομιά μας. Ευθύνη όλων μας είναι να σταματήσουμε την καταστροφή του. Υποχρέωσή μας η αποκατάσταση και η άνθησή του. Η φυσική Αναγέννηση.

Όραμά μας είναι η δημιουργία ενός δημοκρατικού κινήματος για τη διαφύλαξη κάθε σπιθαμής αυτής της γης, του κάλλους της, για την προστασία του ελληνικού τρόπου ζωής. Όλα αυτά σήμερα αποτελούν στοιχεία του πατριωτισμού μας ο οποίος, μεταξύ άλλων, απειλείται από το νεοπλουτισμό και τις διαλυτικές του συνέπειες. Απαιτείται μέτρο, απλότητα, προστασία και διαρκής ανανέωση της παράδοσής μας, δίχως λαϊκίστικους εθνικισμούς. Ο λαϊκισμός, είναι εχθρός του λαού και δεν έχει καμμιά σχέση με τη λαϊκότητα.

Η Παιδεία και η Υγεία πρέπει να αποτελούν τους κεντρικούς στόχους, κάθε κυβερνητικής πολιτικής. Τίποτε όμως, δεν μπορεί να επιτευχθεί στους τομείς αυτούς, χωρίς αξιολόγηση και επαρκή χρηματοδότηση. Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει επιτέλους, να προσέξει πρωτίστως τη δευτεροβάθμια και ειδικότερα την λυκειακή εκπαίδευση, το δε Υπουργείο Υγείας να συνειδητοποιήσει, ότι δεν είναι μόνο «Υπουργείο Ασθένειας», και ως εκ τούτου πρέπει να δώσει έμφαση στις πολιτικές πρόληψής της.

Όραμά μας είναι η εξάλειψη της φτώχειας. Είμαστε ένα κόμμα που ιδρύεται σήμερα, το 2024. Δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας τις λαϊκίστικες υπερβολές. Γι΄αυτό, ξεκαθαρίζουμε πως θα συνεργαστούμε με οποιοδήποτε κόμμα βάλει ως στόχο του την εξάλειψη της φτώχειας. Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας ο πλούτος της γης της, οι απεριόριστες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθιστούν το στόχο αυτό εφικτό.

Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας είναι σταθερά προσανατολισμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και γενικότερα στους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς, αλλά οπωσδήποτε στηρίζεται στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και στις διμερείς και πολύ συγκεκριμένες αμυντικές συμφωνίες. Το Κυπριακό αποτελεί χαίνουσα πληγή για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό. Οφείλουμε να επιδιώξουμε την ένταξη της Κύπρου σε έναν συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο μηχανισμό ευρω-ατλαντικής προστασίας.

Η Δημοκρατία δεν είναι πρόβλημα, η Δημοκρατία είναι η μόνη λύση. Οι αξίες της Δημοκρατίας αποτελούν εθνικό κεφάλαιο. Η Ελλάδα πρέπει να καταστεί εκ νέου μια Δημοκρατία που εξελίσσεται. Με αποτελεσματική και σταθερή Κυβέρνηση, αλλά και με ισχυρή Αντιπολίτευση ως εναλλακτικό κυβερνητικό υποκείμενο.

Η χώρα μας πρέπει να γίνει επιτέλους

Όλα αυτά υπογραμμίζουν και εκφράζουν τον πατριωτισμό μας, που είναι ένας, ενιαίος, αδιαίρετος. Δεν υπάρχουν είδη πατριωτισμού. Πατριωτισμός σημαίνει αγαπώ την Πατρίδα μου και τηρώ, πάση θυσία, τον όρκο πίστης που έχω δώσει σε αυτήν.

Θα αγωνιστούμε για μία Ελλάδα ασφαλή, ανθρώπινη, υπερήφανη, μία Ελλάδα όπου αξίζει να ζεις. Για την Ελλάδα, το κοινό μας σπίτι. Την καλύτερη Ελλάδα που έχουμε μέσα μας.

Numbers speaks

Όραμα για την Ελλάδα

There are many variations of passages of Lorem Ipsum available, but the majority have suffered simply free text available alteration in some form, by injected humour.

0 k

People lived in the city

0 %

Private garden lands

0 th

Home ownership costs