Άρθρο Α.Λοβέρδου στα Νέα Σαββατοκύριακο
«Είμαστε Έλληνες στην Ενωμένη Ευρώπη».

Οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ, ως πολιτικό κόμμα του Κέντρου, μέσα σε 15 μόλις ημέρες από την ανακοίνωση της ίδρυσής του, αποτελούν ήδη μία ελληνική αλλά και ευρωπαϊκή πολιτική δύναμη. Χωρίς την παραμικρή διάθεση μικρομεγαλισμού, επισημαίνεται η δημοσκοπική του καταγραφή από 2.2 έως 2.9%, αλλά και η ένταξή του στην ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια του Renew Europe, δηλαδή στην τρίτη σε δύναμη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Προέδρου Μακρόν. Αξίζει να σημειωθεί, πως η ανωτέρω ένταξη έγινε μετά από προσκληση των Βρυξελλών.
Τίποτε από όλα όσα έγιναν δεν ήταν τυχαίο. Όλα έχουν την εξήγησή τους. Θα προσπαθήσω με τρόπο ελπίζω επιγραμματικό να καταγράψω τους λόγους που οδήγησαν σε αυτά τα επιτυχημένα πρώτα μας βήματα.
Πρώτον. Υπήρχε πολιτικό κενό. Πολλοί έλεγαν πως υπάρχουν οκτώ κοινοβουλευτικά κόμματα, δηλαδή κατακερματισμός του πολιτικού συστήματος, συνεπώς δεν χωρά κανένα άλλο. Η απάντηση μας, είναι πως στο χώρο του Κέντρου δεν υπάρχει κανένα. Από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ στράφηκε προς τα Αριστερά ή προς απροσδιόριστη κατεύθυνση, η ΝΔ του κ.Μητσοτακη επεκτάθηκε προς το Κέντρο εκπορθώντας ανοχύρωτο κάστρο.
Δεύτερον. Υπάρχει κενό πολιτικής. Η συνύπαρξη του πατριωτισμού με τα μεταρρυθμιστικά προτάγματα στην Ελλάδα θεωρήθηκε ασύμβατη. Έτσι, όμως, ο πατριωτισμός χαρίστηκε στους ακραίους. Παραδόθηκε στο φασισμό με τις σύγχρονες εκφάνσεις του, δηλαδή τη μισαλλοδοξία, το ρατσισμό και τον τραμπουκισμό, η θεμελιώδης συνταγματική υποχρέωση της προστασίας της χώρας και του έθνους. Και η ανάγκη των πολιτών για ασφάλεια έγινε πολιτική υπόθεση των δημαγωγών, που κερδοσκοπούν πάνω στις μεγάλες δυσκολίες της σύγχρονης Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πολιτικό αυτό κενό βάλαμε ως στόχο να καλύψουμε με τον αγώνα μας με την ίδρυση του κόμματός μας.

Τρίτον. Η πολιτική με κριτήριο την κοινή λογική και τη μετριοπάθεια κατέστη δυσεύρετη. Εμείς ως πολιτικό κόμμα θέλουμε να προσφέρουμε στους πολίτες αυτήν ακριβώς την εκδοχή της πολιτικής. Με λόγο ευθύ και σε καμμία περίπτωση περιστροφικό είπαμε ναι επί της αρχής στα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, αλλά όχι στον ευτελισμό των πανεπιστημιακών σπουδών. Είπαμε ναι στην επιστολική ψήφο χωρίς τεχνάσματα. Είπαμε ναι στα απογευματινά χειρουργεία, όχι όμως εκεί που δεν υπάρχουν οι δυνατότητες. Και τα επιχειρήματά μας ήταν ακριβή. Η κριτική μας στο κυβερνητικό έργο είναι πειστική, γιατί δεν διστάζουμε να μιλήσουμε θετικά για ό,τι θετικό γίνεται και να είμαστε αυστηροί όπου κυριαρχεί η αδράνεια, όπως πχ στην αξιολόγηση του προσωπικού του δημόσιου ή του ημιδημόσιου τομέα. Τα θύματα στα Τέμπη ήταν προϊόν αφενός της έλλειψης αξιολόγησης και αφετέρου της γραφειοκρατίας.
Τέταρτον. Η επιλογή μας να τοποθετηθούμε στο Κέντρο κι όχι στην Αριστερά ή στη Δεξιά, καθώς και ο πολιτικός μας λόγος για μια Ε.Ε. που θα παλαίψει για να νιώθουν οι πολίτες της ασφαλείς κι έτσι να κερδίσει το στοίχημα ενός ενιαίου και συνεκτικού γεωπολιτικού χώρου, μας έφερε αυτομάτως κοντά με άλλους ευρωπαϊκούς πολιτικούς σχηματισμούς. Η επιτυχία μας στις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου θα δώσει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να εκπροσωπείται και σε αυτή την ομάδα των ευρωπαϊκών κομμάτων, στο Renew Europe. Έχουμε δηλαδή ένα σπουδαίο καθήκον να επιτελέσουμε. Και όπως στην ιδρυτική μας διακήρυξη τονίσαμε είμαστε Έλληνες στην Ενωμένη Ευρώπη.

Του Ανδρέα Λοβέρδου
Προέδρου του κόμματος ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ