Τομέας Άμυνας
Γιώργος Τσιτσιλίανος, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου των Δημοκρατών
ΣΥΝΟΨΗ
Την τελευταία περίοδο έχουμε μια ηρεμία στο Αιγαίο, αν και δεν απουσιάζουν κατά διαστήματα οι αναθεωρητικές κραυγές σε βάρος της χώρας μας και της Κύπρου, από πλευράς του προέδρου Ερντογάν και μελών της κυβέρνησής του. Οφείλουμε ως Έλληνες να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση και ότι η αμυντική θωράκιση της χώρας σε συνάρτηση με τα οικονομικά μας δεδομένα είναι θέμα μείζον που ενδιαφέρει όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.
Για αξιόμαχες ένοπλες δυνάμεις πρέπει να αναθεωρηθούν η δομική λειτουργία εξαλείφοντας τις όποιες αγκυλώσεις μεταξύ των τριών όπλων και αναβάθμιση της εφεδρείας, η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα της αμυντικής ικανότητας της χώρας, με ουσιαστική εκπαίδευση των εφέδρων στα νέα όπλα και στα σύγχρονα οπλικά συστήματα, εθελοντική στράτευση των γυναικών, αναβάθμιση των μισθολογίων και καθαρά αντικειμενική αξιολόγηση στην επιλογή των στελεχών όλων των βαθμίδων.
Οι εξοπλισμοί, απαραίτητοι για την άμυνα της χώρας, πρέπει να γίνονται βάσει βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου προγραμματισμού και με οικονομικούς πόρους που να εξασφαλίζουν πέρα από τις εξοφλήσεις των δόσεων της αγοράς τους και την τακτική και επαρκή συντήρησή τους ώστε να βρίσκονται συνεχώς σε άρτια κατάσταση.
Πρέπει να απαιτούμε τη συμπαραγωγή μέρους των εξοπλισμών που αγοράζουμε ώστε η εγχώρια πολεμική βιομηχανία η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία ( ΕΑΒ), τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και τα δύο ναυπηγεία του Σκαραμαγκά και της Ελευσίνας, να αποκτήσουν έργο αλλά και τεχνογνωσία που θα επιτρέπει μελλοντικά τη συνεχή αύξηση της συμμετοχής μας στη συμπαραγωγή οπλικών συστημάτων, ή ακόμα και σε αυτοτελή Ελληνική παραγωγή. Για παράδειγμα πρέπει να απαιτήσουμε συμπαραγωγή ορισμένων δομικών τμημάτων του αεροσκάφους F-35 στην ΕΑΒ ,αφού χρόνος υπάρχει.
Όλα τα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλα που καρκινοβατούν και αυτά που βρίσκονται σε προγραμματισμό και έρευνα, κύριος παράγοντας για την υλοποίησή τους είναι ο οικονομικός. Βεβαίως υπάρχουν και άλλοι παράμετροι που μας επηρεάζουν, όπως της οργάνωσης, του συντονισμού, της ευελιξίας, της νοοτροπίας, όμως αυτά εφ’ όσον υπάρχει η στοιχειώδης λογική μπορούμε να τα ξεπεράσουμε. Αυτή είναι μία πραγματικότητα που προκύπτει από την εμπειρία μου.
Γι’ αυτό προτείνεται η δημιουργία ενός τεχνο-οικονομικού υψηλού κύρους φορέα υπό την σκέπη του Υπουργείου Οικονομικών (Υφυπουργός). Ο οποίος θα συντονίζει , θα παρακολουθεί ,θα ερευνά και θα μπορεί να δίνει άμεσα λύσεις σε όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα σε συνεργασία με το ΥΠΕΘΑ με τις ανάλογες προτεραιότητες του. Πλαισιωμένο με έμπειρο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πανεπιστημιακής Κοινότητας. Υπάρχει τεχνογνωσία και λύσεις για νέα καινοτόμα, μικρού κόστους οπλικά συστήματα, μη επανδρωμένα στον αέρα και στην θάλασσα, αρκεί να έχουμε την οργάνωση, τη θέληση και τον απαιτούμενο συντονισμό μεταξύ των φορέων να τα πραγματοποιήσουμε.
ΑΝΑΛΥΣΗ
Είχαμε την διακήρυξη της Αθήνας που υπέγραψαν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, μετά από πίεση ενδεχομένως των ΗΠΑ στον δεύτερο. Έκτοτε, είναι γεγονός, ότι βρισκόμαστε σε μία περίοδο ηρεμίας στο Αιγαίο. Ωστόσο, δεν απουσιάζουν κατά διαστήματα οι αναθεωρητικές κραυγές σε βάρος της χώρας μας και της Κύπρου, από πλευράς του προέδρου Ερντογάν και μελών της κυβέρνησής του. Από ότι προκύπτει φαίνεται ότι υπάρχει προς το παρόν μία λυκοφιλία μεταξύ των δύο πλευρών, προφανώς αμφότεροι θέλουν να κερδίσουν χρόνο. Δεν γνωρίζουμε τον χρόνο που θα σπάσει η συμφωνία, δεδομένου ότι η διαχρονική αναθεωρητική λογική της τουρκικής διπλωματίας δεν πρόκειται να μεταβληθεί, εκτός μεγάλου απροόπτου. Οφείλουμε ως Έλληνες να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση και ότι η αμυντική θωράκιση της χώρας σε συνάρτηση με τα οικονομικά μας δεδομένα είναι θέμα μείζον που ενδιαφέρει όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Ισχυρές ευέλικτες άριστα εκπαιδευμένες Ένοπλες Δυνάμεις σε όλους τους τομείς είναι το σύνθημά μας. Προς αυτή την κατεύθυνση απαιτείται:- Ριζική μεταρρύθμιση της δομικής λειτουργίας σύμφωνα με τα σύγχρονα επιχειρησιακά Νατοϊκά standards, όπου θα απουσιάζουν οι αγκυλώσεις μεταξύ των τριών όπλων.
- Αναβάθμιση της εφεδρείας, η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα της αμυντικής ικανότητας της χώρας. Με ουσιαστική εκπαίδευση των εφέδρων στα νέα όπλα και στα σύγχρονα οπλικά συστήματα.
- Γιατί όχι η εθελοντική στράτευση των γυναικών; ίσως με κάποιο λογικό Bonus. Οι γυναίκες σήμερα αποτελούν πολύ αξιόλογα στελέχη εντός των Ενόπλων Δυνάμεων και στα τρία όπλα. Εισέρχονται στις Ανώτατες Στρατιωτικές σχολές Ικάρων ,Ευελπίδων, Δοκίμων, καθώς και στις σχολές Μονίμων Υπαξιωματικών των τριών κλάδων, όπου μια μέρα θα ηγηθούν του στρατεύματος. Είναι άδικο για τους Δημοκράτες να αγνοούμε τις γυναίκες που επιθυμούν να συστρατευθούν. Και αντίθετο ως προς την ισότητα που προβλέπει το σύνταγμα.
- Κλείσιμο στρατοπέδων, και ενδεχομένως μεγάλων Διοικήσεων, όπου έχει παρέλθει η επιχειρησιακή τους δραστηριότητα και σκοπιμότητα και διάθεσή τους στην κοινωνία.
- Να τερματίσει η αξιολόγηση των στελεχών με βάση τα πολιτικά κριτήρια από τον βαθμό του σμηνάρχου και άνω, καθώς και η επιλογή της ηγεσίας.
- Αναβάθμιση του μισθολογικού των στελεχών με βάση τον βαθμό, τα χρόνια υπηρεσίας, το επίπεδο σπουδών, τον βαθμό επικινδυνότητας, την θέση ευθύνης ,τον αριθμό των παιδιών της οικογένειας, και τον τόπο υπηρεσίας, με ανάλογους συντελεστές βαρύτητας .Αυτή η ισοπέδωση του μισθολογικού, όλοι ίσοι με ελάχιστες μισθολογικές διαφορές, οδηγεί δυστυχώς σε παραιτήσεις αξιόλογων στελεχών. Γεγονός που παρατηρείται σε έντονο βαθμό αυτή την χρονική περίοδο.
Εξοπλισμοί
Οι εξοπλισμοί σύγχρονων και αποτελεσματικών οπλικών συστημάτων αποτελούν ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για την αμυντική θωράκιση της χώρας. Αυτοί, οφείλουν να είναι προγραμματισμένοι σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρόνο και να βλέπουν μακριά αν θα καλυπτόμαστε επιχειρησιακά, δεδομένου ότι η τεχνολογία των οπλικών συστημάτων μεταβάλλεται ραγδαία. Πρέπει να είναι πολύ καλά κοστολογημένοι σε βάθος χρόνου σε συνδυασμό με τις προβλέψιμες οικονομικές δυνατότητες της χώρας και λαμβανομένων υπόψη των απαραίτητων κοινωνικών υποχρεώσεων, όπως η παιδεία και η υγεία. Οι βιομηχανικές επιστροφές περίπου του 30 % σε νέες τεχνολογίες υποστήριξης και συντήρησης, στις μεγάλες πολυδάπανες νέες συμβάσεις, όπως ήταν των Rafale και Belharra, για τους Δημοκράτες θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την υπογραφή της σύμβασης. Γεγονός που δεν παρατηρήθηκε με τις αναφερόμενες συμβάσεις προμήθειας.
Η απόκτηση των 18 Rafale ήταν προς την θετική κατεύθυνση ,ωστόσο το effective cost σε συνάρτηση με τον αριθμό των αεροσκαφών και το κόστος συντήρησης έχει αρνητικό πρόσημο . Μία μοίρα επιπλέον θα ήταν προς την θετική κατεύθυνση.
Οι δηλώσεις του κ. Δένδια για την απόσυρση, πώληση των αεροσκαφών Mirage 2000-5 ήταν ατυχής ,δεδομένου ότι πρόσφατα υπογράφτηκε η νέα Follow on Support (FOS) ,και τα εν λόγω αεροσκάφη αποτελούν βασικό αποτελεσματικό επιχειρησιακό κορμό σε συνεργασία με τα Rafale.
Όσον αφορά τα αεροσκάφη F-16 block 50, που τελικά κακώς δεν επελέγησαν, λόγω οικονομικών, να αναβαθμιστούν σε viper όπως τα F-16 block 52, εκτιμούμε ότι δεν είναι λογική η απόφαση πώλησής τους, δεδομένου ότι και αυτά τα αεροσκάφη αποτελούν βασικό αποτελεσματικό επιχειρησιακό κορμό. Τι θα γίνουν τα ηλεκτρονικά συστήματα που θα αφαιρεθούν από τα F-16 Block 52; Θα τα πετάξουμε;
Η κυβέρνηση οφείλει να εστιάσει στην ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με νέες φρεγάτες ή τουλάχιστον κορβέτες ,παρά την προμήθεια των τριών νέων φρεγατών Belharra ,δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της πατρίδας μας είναι θάλασσα. Κακώς δεν ενεργοποιήθηκε η option για την τέταρτη φρεγάτα που είχε την ίδια συμφέρουσα τιμή με την αρχική σύμβαση. Αυτά τα γνωρίζει η κυβέρνηση, ωστόσο τα οικονομικά δεδομένα αφενός και οι ενδεχόμενες έξωθεν πολιτικές πιέσεις αφετέρου, σε συνάρτηση και με την ενεργοποίηση των δύο ναυπηγείων του Σκαραμαγκά και της Ελευσίνας ως προς την κατασκευή τους, καθυστερούν την λήψη απόφασης.
Αμυντική Βιομηχανία
Η αμυντική θωράκιση της χώρας όταν δεν συνοδεύεται από μία ισχυρή αμυντική βιομηχανία κρατική και ιδιωτική, τότε η άμυνα πατά σε ρηχά νερά, και θα έρθει η ημέρα αργά ή γρήγορα που η χώρα θα εκτεθεί ενδεχομένως αμυντικά. Αυτό αποτελεί ένα κρίσιμο σημείο, που δυστυχώς το έχουμε παρεξηγήσει με τις εκάστοτε διαχρονικές πολιτικές μας. Δυστυχώς ότι χτίσαμε με κόπο και θυσίες πάμε να το γκρεμίσουμε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), όπου πολλά είναι τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί. Για την ΕΑΒ θα πρέπει να αντιληφθεί η κυβέρνηση, ότι η εν λόγω εταιρεία δεν είναι δυνατόν να καλύπτεται από κρατικό καθεστώς, χρειάζεται στρατηγικές συνεργασίες με μεγάλες αεροπορικές βιομηχανικές εταιρείες, και οι αμοιβές των εργαζομένων δεν είναι δυνατό να εξισούνται με αυτές του δημοσίου υπαλλήλου. Ενώ για τα ΕΑΣ το σχέδιο μετεγκατάστασης δεν υλοποιήθηκε, και επομένως η εταιρεία παραπαίει, πέρα των οικονομικών της προβλημάτων. Ένα στοίχημα που χάθηκε την χρονική στιγμή που η Ευρώπη ζητά πυρομαχικά.
Όλα τα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλα που καρκινοβατούν και αυτά που βρίσκονται σε προγραμματισμό και έρευνα, κύριος παράγοντας για την υλοποίησή τους είναι ο οικονομικός. Βεβαίως υπάρχουν και άλλοι παράμετροι που μας επηρεάζουν, όπως της οργάνωσης, του συντονισμού, της ευελιξίας, της νοοτροπίας, όμως αυτά εφ’ όσον υπάρχει η στοιχειώδης λογική μπορούμε να τα ξεπεράσουμε. Αυτή είναι μία πραγματικότητα που προκύπτει από την εμπειρία μου.
Γι’ αυτό προτείνεται η δημιουργία ενός τεχνο-οικονομικού υψηλού κύρους φορέα υπό την σκέπη του Υπουργείου Οικονομικών (Υφυπουργός). Ο οποίος θα συντονίζει, θα παρακολουθεί, θα ερευνά και θα μπορεί να δίνει άμεσα λύσεις σε όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα σε συνεργασία με το ΥΠΕΘΑ με τις ανάλογες προτεραιότητες του. Πλαισιωμένο με έμπειρο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πανεπιστημιακής Κοινότητας. Υπάρχει τεχνογνωσία και λύσεις για νέα καινοτόμα, μικρού κόστους οπλικά συστήματα, μη επανδρωμένα στον αέρα και στην θάλασσα, αρκεί να έχουμε την οργάνωση, τη θέληση και τον απαιτούμενο συντονισμό μεταξύ των φορέων να τα πραγματοποιήσουμε.
Και καταλήγουμε με το γεγονός ότι εφόσον η χώρα έχει αποφασίσει την προμήθεια των αεροσκαφών F-35 ,που είμαστε καταρχήν θετικοί, έχει η κυβέρνηση κοστολογήσει σε βάθος χρόνου την εν λόγω προμήθεια σε συνάρτηση με την πολυτυπία των αεροσκαφών που διαθέτουμε, το κόστος λειτουργίας του και το κόστος συντήρησης; Και γιατί η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται από τώρα την συμπαραγωγή ορισμένων δομικών τμημάτων του αεροσκάφους F-35 στην ΕΑΒ, αφού χρόνος υπάρχει;