Τομέας Επισιτιστικής Ασφάλειας
Γιάννης Μανίκας
ΣΥΝΟΨΗ
Η επισιτιστική ασφάλεια ορίζεται ως η επαρκής φυσική και οικονομική πρόσβαση σε ασφαλή και θρεπτικά τρόφιμα που ανταποκρίνονται στις διατροφικές ανάγκες και προτιμήσεις των ατόμων για μια ενεργή και υγιή ζωή. Οι τέσσερις βασικές διαστάσεις της επισιτιστικής ασφάλειας είναι η φυσική διαθεσιμότητα τροφίμων, η οικονομική και φυσική πρόσβαση στα τρόφιμα, η χρήση των τροφίμων και η σταθερότητα των παραπάνω τριών διαστάσεων με την πάροδο του χρόνου. Οι πρόσφατες κρίσεις (πανδημία COVID-19, πόλεμος στην Ουκρανία), καθώς και η κλιματική αλλαγή, δημιούργησαν επισιτιστικές κρίσεις, επηρέασαν και εξακολουθούν να επηρεάζουν την επισιτιστική ασφάλεια η οποία αποτελεί πλέον προτεραιότητα στην Ευρωπαϊκή πολιτική. Η Ευρώπη έχει αναγνωρίσει πλέον τη σημασία της επίτευξης και διασφάλισης της ανθεκτικότητας των συστημάτων συστήματα τροφίμων ως βασικό μηχανισμό για την πρόληψη, τη διαχείριση και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των παραγόντων που επηρεάζουν την επισιτιστική ασφάλεια. Με αυτό το κριτήριο, θα πρέπει να σχεδιαστούν βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες (στρατηγικές) πολιτικές για την αναγνώριση, πρόληψη και αποφυγή επισιτιστικών κρίσεων στο μέλλον.
ΑΝΑΛΥΣΗ
Με βάση την Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για τα Τρόφιμα του 1996, ως επισιτιστική ασφάλεια ορίζεται η επαρκής φυσική και οικονομική πρόσβαση σε ασφαλή και θρεπτικά τρόφιμα που ανταποκρίνονται στις διατροφικές ανάγκες των πολιτών και στις διατροφικές τους προτιμήσεις για μια ενεργό και υγιή ζωή.
Οι τέσσερις κύριες διαστάσεις της επισιτιστικής ασφάλειας είναι οι παρακάτω:
- Φυσική διαθεσιμότητα τροφίμων: Η διαθεσιμότητα τροφίμων αφορά την «πλευρά της προσφοράς» της επισιτιστικής ασφάλειας και καθορίζεται από το επίπεδο της παραγωγής τροφίμων, τα επίπεδα των αποθεμάτων και το οικονομικό περιβάλλον (εμπορία τροφίμων).
- Οικονομική και φυσική πρόσβαση στα τρόφιμα: Η επαρκής προσφορά τροφίμων δεν εγγυάται από μόνη της την επισιτιστική ασφάλεια σε επίπεδο νοικοκυριών. Τα προϊόντα θα πρέπει να προσφέρονται σε τιμές που ανταποκρίνονται (και δεν επιβαρύνουν δυσανάλογα) το μέσο εισόδημα των πολιτών.
- Χρήση τροφίμων: Η χρήση αφορά κυρίως στην επάρκεια των προσφερόμενων τροφίμων σε θρεπτικά συστατικά και στις ορθές πρακτικές χρήσης των τροφίμων σε επίπεδο νοικοκυριού. Η διάσταση αυτή επηρεάζει άμεσα την υγεία και την ισορροπημένη διατροφή των πολιτών και σχετίζεται με τη διατροφική ευημερία μέσω της κατάλληλης διατροφής, του καθαρού νερού, της υγιεινής και της υγειονομικής περίθαλψης.
- Σταθερότητα των παραπάνω τριών διαστάσεων διαχρονικά, δηλαδή η συνθήκη με την οποία πληρούνται επαρκώς οι διαστάσεις της διαθεσιμότητας, της πρόσβασης και της χρήσης, και στην οποία ολόκληρο το σύστημα είναι σταθερό, διασφαλίζοντας ότι τα άτομα ή τα νοικοκυριά είναι επισιτιστικά ασφαλή ανά πάσα στιγμή. Η κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η πολιτική αστάθεια, οικονομικοί παράγοντες (ανεργία, αύξηση των τιμών των τροφίμων) μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην επισιτιστική ασφάλεια σε βάθος χρόνου.