Δίκτυο "ΛΟΙΠΟΝ" - 11/05/2024
Τομέας Πολιτισμού
Ιωάννα Σπανομάρκου
ΣΥΝΟΨΗ
Η έννοια του Πολιτισμού περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα τομέων και δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την ανθρώπινη δημιουργικότητα, έκφραση και πνευματική ανάπτυξη. Αυτοί οι τομείς μπορεί να περιλαμβάνουν την τέχνη, τη λογοτεχνία, τη μουσική, το θέατρο, τον κινηματογράφο, τον χορό, την αρχιτεκτονική, τον σχεδιασμό ρούχων, τη γλυπτική, τον πολιτιστικό τουρισμό, τη γλώσσα, την παράδοση, τα έθιμα και πολλά άλλα. Επίσης, ο πολιτισμός περιλαμβάνει τις πολιτιστικές πρακτικές, τις αξίες και τις πεποιθήσεις μιας κοινωνίας ή μιας κοινότητας.
ΑΝΑΛΥΣΗ
- 1) Να αξιοποιηθεί καλύτερα το μητρώο καλλιτεχνών. Ενημερώσεις για προγράμματα επιμόρφωσης. Επιδοτήσεις για επιχειρηματίες που θα απασχολούν ανθρώπους μέσω του μητρώου καλλιτεχνών.
- 2) Ενίσχυση, μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, των μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της μουσικής, του θεάτρου, των λαογραφικών δρώμενων, της ποίησης, της λογοτεχνίας και των συνδεόμενων ειδικοτήτων (ηχολήπτες, μηχανικοί ήχου, φωτιστές, ενδυματολόγοι, σχεδιαστές σκηνικών, διορθωτές κειμένων, κ.α).
- 3) Μηνιαία επιδότηση για τους ανθρώπους της τέχνης, ειδικά για τους μουσικούς και τους ηθοποιούς, για έξοδα εκτός έδρας.
- 4) Δημιουργία ειδικών Ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων, που θα παρέχουν οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη των βασικών αναγκών υγείας και διαβίωσης των καλλιτεχνών, που βρίσκονται σε ηλικία συνταξιοδότησης.
- 5) Να δοθούν ενισχύσεις και να δημιουργηθούν κατάλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία, προκειμένου να ενισχυθεί το ενδιαφέρον των παιδιών για την πολιτιστική τους κληρονομιά, με την υποχρεωτική προσθήκη στην διδακτέα ύλη της τοπικής τους ιστορίας, καθώς και με επισκέψεις στα λαογραφικά και αρχαιολογικά μουσεία της περιοχής τους και στους ιστορικούς τόπους.
- 6) Χρηματοδοτήσεις για θεατρικές παραστάσεις σε αρχαία θέατρα και σε νέες ανασκαφές, όπως πχ. στα Γίτανα και στην Ελέα στη Θεσπρωτία, στη Λάρισα, στον Ορχομενό, στη Δωδώνη.
- 7) Ενίσχυση του πολιτισμού και του τουρισμού μέσω προγραμμάτων προσέλκυσης κινηματογραφικών επενδύσεων, σε περιοχές με λιγότερο τουρισμό, για την ενίσχυση των τοπικών οικονομιών, με υψηλότερη μοριοδότηση για τις ταινίες που έχουν μεγάλο ποσοστό γυρισμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές πχ. Δυτική Ελλάδα, Ηπειρωτική Ελλάδα, Έβρος κλπ. Επίσης, υψηλότερη μοριοδότηση για όσες ταινίες έχουν μεγαλύτερο από το 60% των πλάνων της ταινίας γυρισμένο στην Ελλάδα. Διευκόλυνση της χορήγησης αδειών για κινηματογράφηση σε σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος, ιδιαιτέρως σε αρχαιολογικά μνημεία. Μείωση της γραφειοκρατίας, διότι λειτουργεί αποτρεπτικά στην προσέλκυση ξένων κινηματογραφικών επενδύσεων.
- 8) Σταδιακή ενίσχυση των εμπορικών εκθέσεων κινηματογράφου στην Ελλάδα, έτσι ώστε να φτάσουμε στο επίπεδο της έκθεσης Berlinale του Βερολίνου.
- 9) Δημιουργία σχολών κατάρτισης στα επαγγέλματα του κινηματογράφου (Ακαδημία κινηματογράφου), σε συνεργασία με ιδιωτικές σχολές του εξωτερικού.
- 10) Να δημιουργηθούν ιστοσελίδες που ν’ απεικονίζουν και να καταγράφουν συγκεντρωτικά σε χάρτη, όλα τα ενημερωτικά στοιχεία και ωράρια που αφορούν: α) όλα τα φεστιβάλ της Ελλάδας, β) όλα τα μουσεία της Ελλάδας, γ) όλους τους επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους (συμπεριλαμβανομένων των ανασκαφών) της Ελλάδας, αλλά και των χωρών της ΕΕ.
- 11) Ψηφιακός πολιτισμός: Δημιουργία ψηφιακής εφαρμογής μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπου με τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργείται αυτόματα ένα εξατομικευμένο τουριστικό-πολιτιστικό πρόγραμμα για τον τουρίστα, για ένα συγκεκριμένο τόπο που επισκέπτεται.
- 12) Ειδική πλατφόρμα διαδραστικής επίσκεψης μουσείων και φυσικών αξιοθέατων με 3D/VR όπου θα μπορεί κάποιος, με μικρό αντίτιμο, να περιηγείται ψηφιακά και εικονικά στο μουσείο που επιλέγει και να θαυμάσει ή να μελετήσει τα εκθέματά του. Ειδική έκπτωση για ερευνητές, μαθητές, φοιτητές, που το χρησιμοποιούν για εκπαιδευτικούς ή ερευνητικούς σκοπούς.
- 13) Εφαρμογή Ευρωπαϊκών κονδυλίων για την αισθητική και αρχιτεκτονική αναβάθμιση των κτιρίων στην Ελλάδα, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση και την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.
- 14) Η ενσωμάτωση της σύγχρονης τέχνης στην καθημερινότητα, μπορεί να ενισχυθεί μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων που προάγουν την πολιτιστική πολυμορφία και τη δημιουργικότητα. Αυτά τα προγράμματα, μπορούν να χρηματοδοτήσουν πρωτοβουλίες που προωθούν την παρουσίαση τέχνης σε δημόσιους χώρους, τη διεξαγωγή εκθέσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων, καθώς και τη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων για το κοινό. Μέσω αυτών των πρωτοβουλιών, η τέχνη μπορεί να γίνει πιο προσιτή και οι άνθρωποι να έρθουν σε επαφή με τις σύγχρονες δημιουργικές εκφάνσεις του πολιτισμού, ενισχύοντας έτσι την καλλιτεχνική και πολιτιστική κοινότητα. Για παράδειγμα, η ενίσχυση της εικόνας μιας πόλης και ολόκληρης της χώρας με τη δημιουργία χαρακτηριστικών γλυπτών, μπορεί να γίνει μέσω διαφόρων πρακτικών. Τα γλυπτικά έργα αυτά, πρέπει να είναι εντυπωσιακά και ελκυστικά, τα οποία θα προσελκύουν τους επισκέπτες και θα τραβούν τα φωτογραφικά φλας.