Δίκτυο "ΛΟΙΠΟΝ" - 28/04/2024
Τομέας Εξωτερικών
Φίλιππος Αθανάσιος Μισούλης
ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
- Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη (ΒΕ), είναι μια ομοσπονδιακή δημοκρατία στην περιοχή των Βαλκανίων στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
- Αποτελείται από τρεις εθνοτικές ομάδες: Σέρβων, Κροατών και Βοσνίων μουσουλμάνων.
- Νομικό θεμέλιο της συνταγματικής τάξης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης αποτελεί η συμφωνία του Dayton, βάση της οποίας η Βοσνία αποτελεί ομοσπονδιακό κράτος αποτελούμενο από την Ομοσπονδία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (FBiH) και τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας (Republika Srpska).
- Εντούτοις, τα τελευταία χρόνια έχουν ενταθεί οι δηλώσεις αξιωματούχων της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας (Republika Srpska), περί απόσχισης από το ομοσπονδιακό κράτος.
- Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη υπέβαλε επίσημα αίτηση ένταξης στην ΕΕ στις 15 Φεβρουαρίου 2016.
- Στις 15 Δεκεμβρίου 2022, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χορήγησε επίσημα το καθεστώς υποψηφιότητας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η οποία είναι σήμερα μία από τις εννέα υποψήφιες χώρες της ΕΕ, μαζί με την Αλβανία, τη Γεωργία, τη Μολδαβία, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία, την Τουρκία και την Ουκρανία.
- Στις 21 Μαρτίου 2024, και οι 27 ηγέτες της ΕΕ έδωσαν την έγκρισή τους για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
- Σε επίπεδο γεωπολιτικού προσανατολισμού, το ομοσπονδιακό κράτος αποτελεί όπως προαναφέρθηκε υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ. Εντούτοις, η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας (Republika Srpska), προσεγγίζει την Σερβία, αλλά και την Ρωσία πρωτευόντως και την Κίνα δευτερευόντως, ενώ έντονη στην Βοσνία είναι και η επιρροή της Τουρκίας, επί τη βάση της κοινής μουσουλμανικής θρησκείας με την πλειοψηφία του βοσνιακού πληθυσμού.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
- Προώθηση της ένταξης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων προς αυτή την κατεύθυνση (πολυφωνία του τύπου, καταπολέμηση διαφθοράς, ενίσχυση κράτους-δικαίου).
- Διπλωματική προσέγγιση: η Ελλάδα ως κράτος-μέλος της ΕΕ και μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά και ως ορθόδοξη χώρα που την συνδέουν αιώνες φιλίας και κοινής θρησκείας, ιστορίας και παράδοσης με το σερβικό στοιχείο, δύναται να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ της Βοσνίας και της ΕΕ, αλλά και να εξισορροπήσει την αυξανόμενη τουρκική επιρροή. Προς επίτευξη του σκοπού αυτού απαιτείται:
- Ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας των δύο κρατών, στους τομείς τουρισμού, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και υποδομών
- Ενίσχυση της δραστηριοποίησης ελληνικών επιχειρήσεων στην Βοσνία
- Ενίσχυση της πολιτιστικής διπλωματίας, μέσω της Ορθοδοξίας αλλά και της θέσης της Ελλάδας στα Βαλκάνια ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας (προγράμματα ανταλλαγής μαθητών και φοιτητών, προώθηση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, προώθησης της φοίτησης σπουδαστών από την Βοσνία στα ελληνικά πανεπιστήμια, ενίσχυση της προβολής των ελληνικών τουριστικών προορισμών)
- Συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας (καταπολέμηση τρομοκρατίας, διαφθοράς, εμπορίου ναρκωτικών)
- Προώθηση Βαλκανικού Φόρουμ με την συμμετοχή όλων των βαλκανικών χωρών, με τον σκοπό της περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας και της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ένωση