Η απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου που λειτουργεί ως Εκλογοδικείο σχετικά με τη μη αναπλήρωση των τριών εδρών των Σπαρτιατών με ανακατανομή στους υπόλοιπους συνδυασμούς με βρίσκει απολύτως αντίθετο. Είχα υποστηρίξει ακριβώς την αντίθετη άποψη από την επομένη των εκλογών. Κεντρικός πυρήνας των σκέψεών μου ήταν, πως σύμφωνα με το άρθρο 51 παρ. 1 του Συντάγματος και το Π.Δ. 26/2012 ο αριθμός των Βουλευτών είναι 300. Το Εκλογοδικείο, όμως, ουσιαστικά αποφάσισε το αντίθετο με ελλιπέστατη αιτιολογία. Ωσάν να ήθελε να αποφύγει την αρμοδιότητα που του έχει ανατεθεί. Σκέψεις περί αυτού προκάλεσε και η πρώτη απόφασή του να μην προχωρήσει στην εκδίκαση της υπόθεσης και να περιμένει την απόφαση της ποινικής δικαιοσύνης. Είμαστε, βέβαια, υποχρεωμένοι να σκεφτούμε στο πλαίσιο της απόφασής του. Δεν μπορεί, όμως, να μην επισημάνω, πως η μόνη περίπτωση κατά την οποία έδρα που μένει κενή δεν αναπληρώνεται προβλέπεται στο άρθρο 53 παρ. 2 του Συντάγματος, όπου ρυθμίζεται πως αποφεύγονται οι εκλογές μόνο σε περίπτωση που έδρα κενώθηκε το τελευταίο έτος της τετραετούς βουλευτικής περιόδου.
Αφού έτσι, όμως, έχει η κατάσταση, πώς διαμορφώνονται οι κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες; Οι σχετικές, οι απόλυτες, οι ειδικές; Για τις σχετικές δεν γεννάται πολιτικό θέμα, διότι το κατώτατο όριό τους είναι μικρό και οι πλειοψηφίες εύκολες (120 π.χ. άρθρο 84 παρ. 6 περί της αποδοχής πρότασης εμπιστοσύνης και 75 άρθρο 67 για τον γενικό κανόνα λήψης των αποφάσεων).
Τί συμβαίνει όμως με την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή π.χ. τις 151 ψήφους του άρθρου 86 παρ. 3 του Συντάγματος περί άσκησης δίωξης σε υπουργό ή τις ειδικές πλειοψηφίες π.χ. των άρθρων 110 περί αναθεώρησης του Συντάγματος και 32 περί εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας (180 ψήφοι στο πρώτο άρθρο και 200 στο δεύτερο); Σημειώνω αμέσως, πως το Σύνταγμα δεν καθορίζει τις πλειοψηφίες με αριθμούς, αλλά με μαθηματικούς όρους (1/4 του όλου αριθμού των βουλευτών στο άρθρο 67, 2/5 στο άρθρο 84 παρ. 6, απόλυτη πλειοψηφία στο άρθρο 72 παρ. 3, 3/5 στο άρθρο 110, 2/3 στο άρθρο 51 παρ. 4).
Η απόφαση του Εκλογοδικείου επιβάλλει λανθασμένο υπολογισμό. Για να δώσω το πιο απλό παράδειγμα, θα απαιτούνται πλέον 149 ψήφοι για την απόλυτη πλειοψηφία (με σχετικές αριθμητικές πράξεις θα προκύπτουν οι αριθμοί των πλειοψηφιών του 1/4, των 2/5, των 3/5 και των 2/3). Το ερώτημα δηλαδή που απαντάται με τον ανωτέρω τρόπο, έχει να κάνει με το ποιός αριθμός αποδίδει τη συνταγματική διατύπωση «του όλου αριθμού των βουλευτών» (οι 300 ή οι 297); Επειδή το Σύνταγμα στη μόνη περίπτωση που αναφέρει αριθμό βουλευτών είναι στο άρθρο 51 που κάνει λόγο για τον αριθμό τους (200 έως 300) και επειδή έτσι αποφάσισε το Εκλογοδικείο, ορθότερη επιλογή είναι οι πλειοψηφίες να καθορίζονται με βάση τον αριθμό 297. Επαναλαμβάνω πως δεν συμφωνώ με την απόφαση του Εκλογοδικείου, αλλά τις σχετικές αποφάσεις τις λαμβάνουν τα επίσημα όργανα της συντεταγμένης πολιτείας και όχι οι φορείς της επιστημονικής ερμηνείας του Συντάγματος. Δηλαδή, για την μη αναπλήρωση το Εκλογοδικείο, και για τις κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες η ίδια η Βουλή.